page-header

Van beleggingsfonds naar huisjesmelker

Woonhave
Snel bergafwaarts als verhuurder

Woonhave heeft zich sinds de oprichting in 2014 in sneltreinvaart ontwikkelt van beleggingsfonds naar huisjesmelker.
Voor de huurders in de Loudonstraat in Dordrecht betekent het dat de huurwoningen op allerlei slinkse manieren aan de sociale huursector onttrokken worden.
Woonhave blijkt een parasitaire belegger die ongehinderd woningen opkoopt om ze voor veel geld te gaan verhuren.
Er is een tegenoffensief ontstaan om dit soort, vaak buitenlandse beleggingsmaatschappijen een halt toe te roepen. Inmiddels al 203 organisaties die zich georganiseerd hebben in Het Woonprotest

Onfrisse methoden worden niet geschuwd,
door de huisjesmelker

In het begin begon men bij nieuwe huurders met het plaatsen van een nieuwe keuken met inbouwapparatuur.
De huren werden daarna drastich verhoogd. Als belangenorganisatie hebben we dat voor een aantal huurders flink kunnen verlagen.
Voor Woonhave was daardoor al snel “de lol eraf”. Ze konden zo minder huurders belazeren en een poot uitdraaien. En dat is toch echt meer hun bedrijfsprofiel.

Dus men bleef naar mogelijkheden zoeken om, de met overheidsgeld gesubsidieerde woningen, snel de vrije sector in te duwen. Er werden allerlei onzinnige extra’s geinstalleerd, als het maar meer punten opleverde. Gewoon met al die extra’s een puntentelling maken en de huurprijs die daar uit komt gaan rekenen, is bij Woonhave onvoldoende. Bovenop de maximaal redelijke huurprijs kwam nog eens €100,00 of meer extra. De praktijken van een orginele huisjesmelker.
Maar ook met die praktijken van Woonhave zijn we mee aan de slag gegaan! Ook die willen we uitbannen.

Eén van de recente onfrisse methoden is het kopen van een beter energielabel (zie ook onze speciale pagina hierover). In de sidebar is te zien hoe het in zijn werk gaat bij deze zogenaamde “verhuurder”.
De woning aan Loudonstraat 159 had in 2017 energielabel E. Omdat het energielabel E minder huurverhogingen kon opleveren, werd er een bedrijf in de arm genomen om het energielabel aan te passen. Dat was in 2019. Zonder enige aanpassing of verbetering werd het energielabel aangepast van E naar C. Heel opmerkelijk! Maar daarmee kon de huur weer verder omhoog.

Dezelfde truc werd recent (2023) herhaald. Zonder ook maar iets aan de woning te wijzigen ging het energielabel ineens van C naar B.  Eigenlijk gewoon gekocht!

En het gebeurd niet alleen bij ons.
Ook in andere steden!

Dezelfde onfrisse activiteiten, op een woningmarkt die onder druk staat, worden door deze huisjesmelker ook elders tentoongespreid.
Beleggers als Woonhave Beleggingen verzieken de woningmarkt en verergeren de wooncrisis.
We krijgen hier ook meldingen van huurders uit bijvoorbeeld Delft en Alphen aan de Rijn.
Ook daar gaat het om het zichzelf verrijken over de ruggen van hun huurders.
Verwerpelijke praktijken.

In Alphen aan de Rijn werd een woning zelfs €275,00 te hoog verhuurd! Goed dat de betreffende huurder zijn aanvangshuur heeft laten toetsen door de Huurcommissie. Maar ook in Delft worden huurders een poot uitgedraaid door de huisjesmelker Woonhave. Het is een vaste handelswijze.
Bij de reviews van Google komen ook klachten over dit soort praktijken voor, weer vanuit weer andere steden. Men kan er vanuit gaan dat Woonhave dit overal doet.

Maar ``verhuurders`` als Woonhave
Gaan aangepakt worden!

Met de ‘Wet Goed Verhuurderschap’ gaat de overheid het gevecht aan met huisjesmelkers. Daarmee komt er een landelijke basisnorm, met regels waar alle verhuurders zich aan moeten houden.

Naar aanleiding van een klacht kan de gemeente tot handhaving overgaan. Gemeenten kunnen verhuurders die zich niet aan de regels houden aanpakken met bestuurlijke boetes oplopend tot €22.500,00. Gaat een huisbaas meermaals in de fout, dan kan dit oplopen tot €90.000,00.

Ook de maximale huurprijs wordt afdwingbaar. Gemeenten kunnen via de verhuurvergunning eisen dat de huur niet hoger is dan mag volgens het woningwaarderingsstelsel. Per 1 juli 2023 mag er ook niet meer dan 2 maanden kale huur aan waarborgsom gevraagd worden. En de waarborgsom moet binnen 14 dagen na aflopen van het contract weer terug betaald worden. Gemeenten kunnen verhuurders bestraffen die hogere servicekosten in rekening dan is toegestaan. Ook kunnen zij verhuurders die een te hoge borg vragen of die de regels niet goed communiceren aan huurders, beboeten. Foute verhuurders kunnen dus makkelijker aangepakt worden en precies op de juiste plaats, in hun portemonee!

En dan komt de ‘Wet Betaalbare Huur’ er nog aan. De overheid wil huurders een eerlijke prijs laten betalen voor hun woning. Men gaat de middenhuren reguleren en onder het woningwaarderingsstelsel brengen. Met de uitbreiding van het puntensysteem gaat de huurprijsbescherming gelden voor woningen tot en met 186 punten (€ 1.021,02).
De wet zou op 1 januari 2024 in werking treden.

De Woonbond is een Meldpunt commerciële verhuurders gestart. Iedere gemeente dient een “Meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag” in te richten.

Bij de gemeente Dordrecht is Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag ingericht.

Energielabel
klopt vaak niet.
fraudegevoelig.
> gesjoemel.
is handelswaar.
1

159 – E label, gemaakt in 2017

Het energielabel voordat Woonhave het complex kocht van Van der Vorm Vastgoed.

2

159 – C label gemaakt/gekocht in 2019

Zonder ook maar iets te verbeteren, een beter energielabel gekocht.

3

159 – B label, gekocht in 2023

Met een ander bedrijf een volgende poging gedaan om het energielabel te verbeteren, zonder aanpassingen te doen. En gelukt! Het geeft aan dat de controle rond het energielabel zo lek is als een mandje. Corruptie viert hoogtij!

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/sp-en-vvd-willen-sjoemelaars-met-energielabels-hard-aanpakken/

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1006463/al-jaren-gesjoemel-met-energielabels-in-groningen

Back to top of page