page-header

Woonhave en zijn huurders.

Laat alle huurders bij Woonhave zich organiseren!
Dat is hard nodig, om goed de belangen van alle huurders te kunnen behartigen !

De website is een initiatief van de bewonerscommissie Huurders Loudonstraat Dordrecht.
Het doel is om alle huurders (vooral uit de sociale huursector) van Woonhave te organiseren.
Maar ook voor de huurders in de vrije sector is dat van belang.  Echter vooral in de sociale huursector kan er veel bereikt worden.
Het gaat dan om stappen te ondernemen waardoor de woningen uit de vrije sector blijven. Het kan zelfs zo zijn dat een voorgestelde huurverhoging niet door kan gaan.

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman
Hugo de Jonge
“Veel huurders betalen de hoofdprijs voor een woning die dat echt niet waard is.”
Huurders bij Woonhave
In de vrije sector

Ook voor nieuwe huurders in de vrije sector bij Woonhave zijn er mogelijkheden.
Zij kunnen in ieder geval de aanvangshuur laten toetsen door de Huurcommissie!
Dat is echt belangrijk om te doen! Dan weet u zeker wat een redelijke huur is voor de woning. Anders betaald u wellicht veel te veel. En dat maand na maand, jaar na jaar en huurverhoging na huurverhoging.
De aanvangshuur laten toetsen kan slechts de eerste 6 maanden na het tekenen van het huurcontract.

Voor een aantal van onze woningen betekende het dat de huur, via procedures, zelfs meer dan honderd euro per maand omlaag moest. Soms komt de huurder dan weer gewoon in de sociale huursector terecht. Soms blijft de huurder in de vrije sector. Maar dan kan men met de stukken van de procedure van de Huurcommissie, via de rechter, alsnog een lagere huur krijgen. Ook dat is rendabel omdat het vaak om €100,00 of meer per maand gaat.

Hiaten in de regelgeving
Rond huren en verhuren

Er zitten nog teveel hiaten in de regelgeving waardoor vastgoedbeleggers en particuliere verhuurders nog steeds mogelijkheden hebben om huurders als melkkoe te gebruiken. Daardoor verdwijnen er steeds meer sociale huurwoningen de vrije sector in. Met name nieuwe huurders binnen de woningmarkt worden zo een poot uitgedraaid. Voor zittende huurders is er nog enigzins huurbescherming.

Eigenlijk zouden alle woningen onder de puntentelling moeten vallen. De maximale huurprijs zou leidend moeten zijn. De regels binnen de vrije sector zijn nadelig voor huurders.

Ook zit het nog steeds niet goed met het energielabel. Huurders zouden standaard een second opinion moeten kunnen laten doen op kosten van de verhuurder. Er komen nog steeds zaken voorbij waarbij er gesjoemeld is met het energielabel. Aangezien alleen een eigenaar zo’n label kan laten vaststellen, staat de huurder met lege handen, maar krijgt daardoor wel een hogere huur.

Wat ons betreft zou ook de WOZ-waarde uit de puntentelling moeten. Die heeft in principe geen meerwaarde voor het gehuurde. De puntentelling zou alleen moeten gaan om de prijs/kwaliteitsverhouding van de woning.

Hugo de Jonge
Beleggers die uit zijn op een snel rendement moet ik buiten de deur houden!

Bent u huurder bij Woonhave?

Neem dan contact met ons op. We leggen graag uit hoe wij de huren laag houden!!

Back to top of page